Financiële administratie in eigen beheer met Firefly III

Firefly III

Voor het maken van een overzicht van je huidige financiële situatie, je schulden met een afbetaling strategie en/of gewoon het globaal bijhouden wat je in en uitgaven zijn, is Excel of Google Spreadsheets in mijn ogen ideaal. En er zijn ook hele goede excel sheets beschikbaar gesteld ter download waarmee je je financiële administratie kan bijhouden, zoals onder andere die van Geldnerd.nl en die van Arjan van stoppenvoormijnvijftigste.nl. Ook zijn er verschillende populaire apps beschikbaar zoals onder andere die van geldzaken.nl en YNAB (You Need A Budget). Toch heb ik besloten om FireFly III te gaan gebruiken om mijn financiële administratie op te gaan zetten.

Waarom Firefly III?

Ik begon mijn FO reis met een overzicht maken van mijn eigen financiën in Google spreadsheets. Ik heb geen Microsoft Office meer, want privé doe ik bijna alles in mijn Google Docs omgeving, daarom heb ik ook geen Microsoft Excel meer nodig. Google spreadsheets levert trouwens zelf ook een paar zeer interessante en makkelijk te gebruiken sheets om een maandbegroting of een jaarlijkse begroting bij te houden. (Maak een nieuwe spreadsheet aan en zoek bij templates naar Maandbudget en jaarlijkse begroting). Om een eerste keer je financiën op een rij te zetten zonder zelf een excel in elkaar te moeten zetten met alle berekeningen vond ik deze optie ideaal. Het kost alleen veel tijd om al je transacties steeds in te voeren omdat deze sheets natuurlijk geen mogelijkheid hebben je transacties te importeren. Mijn innerlijke nerd heeft daar toch wat problemen mee.

Maandbegroting en jaarbegroting maken met Google Spreadsheets
Voorbeeld van een Google Spreadsheet maandbegroting

Excel

Nu weet ik dat geldnerd.nl een echte nerd is (Ik kan helemaal niks zelf programmeren enzo) en hij heeft dan ook een super uitgebreide en geautomatiseerde excel sheet gemaakt met alle uitleg die erbij hoort. Zelf heb ik het niet kunnen bekijken (ik heb geen Excel weet je nog?), maar deze Excel sheet om je financiële administratie bij te houden van Geldnerd wordt door vele mensen aangeraden. Kijk er dus zeker naar. Ben je een beetje nerd en wil je een uitgebreide maar iets meer simpele Excel template om je financiële administratie in bij te houden, dan zou ik zeker die van Arjan van Stoppenvoormijnvijftigste.nl eens bekijken.

Mijn ervaring met het bijhouden in een Excel of Google Spreadsheet is dat ik de hele hustle eromheen lastig vind. De kans dat ik ergens een foutje maak en dat ik het overzicht niet meer heb om te achterhalen waar de fout gemaakt is en het op te lossen. Het updaten van de code en formules wat er allemaal op de achtergrond draait vind ik veel lastiger dan het updaten van een app of software. Dat is voor mij de reden geweest om mijn financiële administratie niet voort te zetten in Excel. Simpel gezegd het ligt aan mij, niet aan Excel.

Veiligheid

Als je zelf financiële administratie bijhoud in een Excel bestand ben je natuurlijk geheel zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van je informatie. Sla je het bestand alleen op je computer, overweeg dan om het bestand te beveiligen met een wachtwoord, zodat iemand niet zomaar je financiële informatie in handen kan krijgen. Maar bedenk je ook dat je een backup maakt van je administratie. Bedenk je hierbij ook dat je backups niet in verkeerde handen kunnen vallen.

Wat ik gebruik als ik een bestand moet backuppen met vertrouwelijke informatie is LastPass. Ik weet het! LastPass is een wachtwoord manager, maar je kunt hier ook bestanden in opslaan. Geheel beveiligd en versleuteld.

Als je je financiële administratie bijhoud in Google Spreadsheets, hou er dan rekening mee dat je gegevens in de beveiligde cloud omgeving van Google staan opgeslagen. Als je gevoelige gegevens bewaard op je Google Drive account zorg er dan altijd voor dat je 2fa (two factor authentication) hebt ingeschakeld. Zo zet je 2fa aan op je google account.

Apps

Dan zijn er natuurlijk Apps om je financiële administratie bij te houden zoals bijvoorbeeld het gratis online huishoudboekje van Geldzaken.nl (Gratis tot 2 rekeningen) of YNAB (Engels en betaald). Mocht je nog andere aanbevelingen hebben laat dan even een reactie achter.

Deze apps worden gemaakt en up to date gehouden door bedrijven. Je kunt je makkelijk online aanmelden, rekeningen koppelen en je transacties importeren gewoon via je browser en/of een app op je telefoon. Echter zoals je met een excel bestand precies alles kan indelen en instellen zoals jij wilt, zit je met een app vast aan de functionaliteit die zij aanbieden. Je kunt natuurlijk altijd een feature verzoek indienen.

Veiligheid

Als je je zorgen maakt over de veiligheid van je gegevens: Alles over de veiligheid van het huishoudboekje van Mijngeldzaken.nl vind je hier. De beveiligingsinformatie van YNAB vind je hier.

Firefly III

Een goede vriend van mij wees mij op Firefly III. Hij gebruikt het al een paar jaar en is er erg enthousiast over. Firefly is een (zelf gehoste) manager voor je persoonlijke financiën. De software helpt je inkomsten en uitgaven bij te houden, zodat je minder gaat uitgeven en meer gaat besparen.

180FO

Inzicht maakt bewust en bewustzijn helpt bij het maken van de juiste beslissingen

Je kunt met Firefly III budgetteren, categoriseren en tags geven aan je transacties. Ook kun je spaarpotjes maken, zodat je het geld van je spaarrekening makkelijk kan verdelen. Je kunt je transacties importeren vanuit je bank (eerst exporteren) en zodra je al je transacties hebt verwerkt kun je hele gave rapporten uitdraaien.

Open source?

Je kunt open source software wel een beetje vergelijken met de Financiële Onafhankelijkheid Community. Financiele onafhankelijkheid is de software. In het geval van Firefly III is het initiatief van de software door “The Grumpy Dictator” James Cole (een Nederlander) en omdat het een open source project is heeft zich hier een hele community omheen gevormd die allemaal een bijdrage leveren om de software bij te schaven, te verbeteren en bekendheid te geven. Net als bij de FO community waar iedereen ervaringen delen waar de rest van de community weer van kan profiteren.

WordPress, waar 180fo en zo’n 30% van alle websites mee gemaakt is, is ook een voorbeeld van open source software, waar duizenden mensen wereldwijd aan bijdragen om verder te ontwikkelen en te verbeteren.

Info over Firefly III

Hier vind je informatie, discussies, documentatie en natuurlijk de bron bestanden.

Firefly III website
Firefly III op GitHub
Documentatie
Link naar de laatste releases
Issue tracker
Firefly III op reddit
Firefly III op Twitter
Firefly III op Facebook (niet erg actief)
Het Firefly III Tweakers draadje
Changelog van elke versie

Is Firefly III ook in het Nederlands beschikbaar?

Aangezien Firefly III is gemaakt door een Nederlander is Firefly III ook in het Nederlands beschikbaar. Documentatie is echter wel alleen in het Engels beschikbaar. (Ik heb het in ieder geval niet in het Nederlands gevonden, als het er wel is graag even delen in de reacties, dan zet ik de link erbij.

Wat heb je nodig?

Firefly III is geen software die je op windows installeert of als een app gebruikt. Je kunt het zien als een web applicatie welke je zelf zult moeten hosten. Als je een techie bent en het leuk vind om hem op je eigen server te hosten ga dan gerust je gang. Hier vind je alle informatie om Firefly III te installeren op een eigen server of op docker hier. Ook kun je een Lamp, Amp of Wamp server lokaal installeren. Zelf ben ik daar niet zo enthousiast over, maar dat ben ik.

Nou ben ik wel een beetje techie, maar wat dit betreft wil ik het gewoon werkend hebben en met mijn Financiële administratie beginnen. Ik wil aan de techniek niet teveel tijd besteden en er is voor de iets minder techies onder ons, die wel een WordPress website weten te installeren, een mogelijkheid om Firefly III installeren.

Firefly III is namelijk gelukkig ook meegenomen in het aanbod van Softaculous. Softaculous is een software autoinstaller die door sommige hostingbedrijven ter beschikking gesteld worden aan hun klanten. Heb je al een hosting bedrijf waar je een website host, kijk dan even of zij softaculous aanbieden. Doen ze dit niet of heb je nog geen hosting account ergens, dan raad ik je SiteGround (Affiliate linkje) aan. Ik host al sinds november 2014 bij hun, ben zeer tevreden en durf hun dan ook met alle vertrouwen aan te bevelen aan mijn contacten. Met vragen over SiteGround kan ik je natuurlijk ook helpen. Laat maar weten.

Het enige wat je dus nodig hebt is een domeinnaam en een basis hosting pakket waar ook Softaculous op draait.

Wat vind ik gaaf aan Firefly III?

Allereerst het is zelf hosted. Dus er komen geen derde partijen aan te pas (behalve de provider van je server). Maar waar ik warm van wordt is dat je helemaal zelf kan bepalen hoe je je financiële administratie gaat bijhouden. Je kunt het zo gecompliceerd maken als je wilt.

  • Wil je budgetten maken? Dat kan en dit kun je helemaal automatiseren.
  • Wil je alleen maar basis categorieën gebruiken, omdat je gewoon een globaal overzicht wilt hebben van je in en uitgaven, dan kan dat.
  • Wil je, zoals ik, wat meer details in je uitgaven en inkomsten zien, zodat je deze gegevens wat meer kan analyseren en hierop kan sturen, dan kan dat ook. Ook die rapporten zijn helemaal te gek!!!
  • Wil je je Bitcoin rekening toevoegen, dan kan dat ook.
  • Heb je een buitenlandse rekening, dan kun je die ook hierin verwerken.

Kortom, je kunt het zo gek maken als je wilt. Check hier alle features van Firefly III (Engels). Tot nu toe is de enige bank die automatisch gekoppeld kan worden Binck bank. Bij de rest van de banken zul je een export moeten maken. Voor mij is dat geen reden om niet van Firefly III gebruik te gaan maken.

En nu?

Op dit moment heb ik zelf Firefly III geïnstalleerd, heb ik de fundering gelegd en ben ik langzaam alle transacties van mijn bank(en) aan het importeren. Het idee is om een soort Firefly III blog serie te maken waarin ik je de stappen laat zien die ik volg om mijn financiële administratie op te zetten in Firefly III. Laat je naam en email achter om op de hoogte te blijven van de vervolg blogs over Firefly III.

Heb je zelf nog een tip voor een andere financiele administratie tool of software laat dan even een reactie achter. Ben benieuwd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.