De Pilaren van Financiële Onafhankelijkheid (FO)

,

Dus je hebt de keuze gemaakt je reis te beginnen naar Financiële Onafhankelijkheid (FO)! Gefeliciteerd! Maar waar moet je nou beginnen? In dit artikel loop ik met je door de pilaren van FO.

Als je kijkt naar een Griekse tempel, dan heeft deze rondom pilaren die het gebouw stevig laten staan. Het hele gebouw rust op deze pilaren. Net zoals Griekse tempels wordt Financiële Onafhankelijkheid ook gebouwd op verschillende pilaren. Deze pilaren staan natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Hieraan moet werken. Opbouwen stuk voor stuk.. Totdat al je pilaren staan en je FO een stabiele ondergrond heeft.

Hoe eerder je begint met bouwen aan je pilaren des te eerder FO werkelijkheid wordt, maar ook als je wat later begint met bouwen aan FO kun je een mooie tempel neerzetten. Je zult er iets harder aan moeten werken, maar het is zeker mogelijk.

Financiële Onafhankelijkheid is een persoonlijke keuze en reis. Dus als er op dit moment in jou leven iets niet past, dan maakt dat helemaal niets uit. Het belangrijkste is dat je begint en het maakt niet uit waar. Gebruik de tips die je kunnen helpen en vergeet de rest.

De Pilaren van Financiële Onafhankelijkheid

1. Sparen maakt vrij

Streef naar een spaar verhouding van 40 tot 50%. Als je je houdt aan de traditionele spaar verhouding van 15% kan het al snel 40 jaar duren voordat je FO bereikt. Spaar dus zoveel als je kunt en optimaliseer door het te investeren.

2. Verlaag de kosten van levensonderhoud

Door je kosten van levensonderhoud te verlagen help je jezelf sneller naar Financiële Onafhankelijkheid op twee manieren.

  1. Lage kosten van levensonderhoud betekent dat je meer geld kunt sparen.
  2. Lage kosten van levensonderhoud betekent dat je minder geld nodig hebt in je FO potje.

3. Betaal je schulden af

Zorg dat het aflossen van je schulden de hoogste prioriteit heeft, want hoe eerder je consumenten schulden zijn afgelost, des te eerder je reis naar FO kan beginnen.

4. Huis hacks

Een woning is waarschijnlijk je grootste kostenpost. Gratis of heel goedkoop wonen heeft een enorme invloed op je spaar verhouding. Huis hacken betekent dat je manieren vind je woon kosten zo laag mogelijk te krijgen.

5. Auto hacks

Naast wonen is waarschijnlijk je auto en de kosten die daarbij komen kijken één van de grootste uitgaven. Het elimineren of het zo laag mogelijk krijgen van deze kosten kan je helpen sneller FO te bereiken.

6. Verhoog je inkomen

De eerste pilaren gaan voornamelijk over het verlagen van de kosten om zoveel mogelijk te sparen, maar een andere benadering is het verhogen van je inkomen. Naast bijvoorbeeld een studie te volgen om als expert een salarisverhoging te krijgen of je om te scholen naar een beroep wat meer verdient, kun je ook kijken naar één of meerdere side hustles. Als je de uren die je normaal gesproken besteed aan netflix, social media of uitgaan besteed aan een side hustle, verhoog je je inkomen en zo automatisch je spaar verhouding.

De meeste pilaren bestaan uit verschillende aspecten, tips, hacks en trucs. Kies voor jezelf de onderwerpen die je op dit moment aanspreken en ga er gewoon mee aan de slag. Kom je ergens niet uit, neem even contact met me op. We kunnen dan kijken of we een expert kunnen vragen om tips die we dan hier op de website kunnen delen.

Zelf ben ik al enige tijd bezig met het verhogen van ons inkomen, maar sinds kort actief bezig met mijn reis naar FO. Mijn ervaring tot nu toe, start met 1 tip, truc of hack en zodra je deze hebt geïmplementeerd ga je verder naar de volgende.

De reis naar FO verloopt stap voor stap. Geniet van je reis, zodat je zelfs nog meer kunt genieten van FO wanneer het zover is.