Voor wie is Financiële Onafhankelijkheid?

,
Voor wie is financiële onafhankelijkheid en 180fo.nl

Financiële Onafhankelijkheid krijgt steeds meer aandacht en steeds meer mensen sluiten zich aan bij de FO community. Het grappige is dat ik ongeveer 12 jaar geleden voor het eerst in aanraking kwam met financiële onafhankelijkheid en hier op mijn manier ook mee bezig ben geweest. Maar pas sinds een paar maanden ben ik via Mevrouw 180FO in aanraking met de hele community die erbij hoort. Zoveel informatie en zoveel leuke mensen die het ook leuk vinden om hun kennis te delen. Daar is 180FO mee begonnen voor mij. In dit artikel leg ik uit voor wie Financiële Onafhankelijkheid is en beantwoord ik een aantal veel gestelde vragen.

Voor wie?

Financiële Onafhankelijkheid (FO), ook wel Financial Independent (FI), Financial Independence and Retire Early (FIRE) genoemd. Zelf noem ik het nog wel eens Financieel Onafhankelijk en Eerder Pensioneren (FOEP) en de nieuwere variant en ook wat meer van deze tijd is HOT wat staat voor Happy, Opportunity-rich and Time-rich.

Maar hoe je het ook noemt, FO is voor iedereen die meer vrijheid willen, meer keuzes willen hebben, niet meer willen MOETEN werken en zij die wat eerder dan hun pensioen leeftijd zouden willen stoppen met werken.

Veel mensen zeggen dat geld niet gelukkig maakt, maar als je er goed over nadenkt geeft geld je de mogelijkheid misschien andere keuzes te maken, zelf in controle te zijn over je eigen leven en geeft je ook vrijheid om te doen wat jij graag zou willen doen.

Wat er met de keuzes, controle en vrijheid gedaan wordt is voor iedereen verschillend. Voor mij is de grootste reden om financieel onafhankelijk te worden dat ik niet meer wil MOETEN werken, maar dat ik MAG werken. De keuze te hebben waaraan werk, waar ik werk en hoe werk en met wie ik werk.

Reizen doen we ook graag, maar op dit moment nog te weinig. Te moeten vragen of ik op vakantie mag geeft mij een enorm beklemmend gevoel. Ondanks dat mijn huidige werkgever zeer flexibel is, gaat het mij meer om het idee dat iemand anders beslist of ik op vakantie ga of niet.

Met de vrijheid zou ik ook meer vrijwilligerswerk willen doen. Op dit moment zet ik mij actief in voor stichting die jongeren coacht. Geweldig om mijn kennis en ervaring in te zetten voor de jongeren die straks verantwoordelijk zijn voor onze planeet.

Wat is fo niet?

Financiële Onafhankelijkheid is geen snel rijk methode of een get rich quick scheme. Eerder het tegenovergestelde.

Wat is FO wel?

Het is hard werken, jezelf persoonlijk ontwikkelen, leren, actie ondernemen en dingen doen die je misschien eigenlijk nooit leuk heb gevonden, zoals bijvoorbeeld het bijhouden van administratie, een budget maken, nadenken over de toekomst. Maar het allerbelangrijkste, je MOET niks. Jij bepaald waar je aan werkt, hoe snel je werkt en waarom je eraan werkt.

Kan ik wel FO worden?

Aangezien iedereen in een unieke situatie en fase in het leven zit kan ik niet bepalen of je het wel of niet kan. Ik geloof echter heilig dat als je maar graag genoeg wil, je kan bereiken wat je wilt. De één zal er harder voor moeten werken dan de ander.

Sta je nog in het begin van je leven, dan heb je nog de mogelijkheid om te voorkomen dat je verkeerde financiële keuzes maakt. Dezelfde slechte financiële keuzes als veel mensen die op latere leeftijd met FO in aanraking komen en nu erachter komen dat ze beter andere financiële keuzes hadden kunnen maken toen ze jou leeftijd hadden.

Door het lezen van Blogs als deze en andere mensen die hun weg naar FO documenteren, kun jij leren van de financiële fouten die wij hebben gemaakt en daardoor een ander pad bewandelen naar FO.

Ben ik te oud voor FO?

Maar ook als je al wat verder gevorderd bent in het leven en al wat ouder bent zijn er nog veel mogelijkheden. Zij zullen wat korter de tijd hebben en wellicht moeilijker van hun slechte gewoontes af kunnen komen en harder ervoor moeten werken, maar nogmaals. Als je graag genoeg wilt, kan alles.
Wat als je 50 bent en je gaat er keihard voor en je bereikt in 15 jaar FO. Dat betekent alsnog dat je 2 jaar voor je pensioendatum Financieel Onafhankelijk bent en dus al kunt stoppen als je dat zou willen.

Maar wat als je al wat ouder bent? Stel je voor je bent 58 en je gaat er alsnog voor en op je 67ste ben je halverwege FO. Dan ben je toch ook al een stuk vrijer. En wellicht kun je een interessante basis voor je kinderen en kleinkinderen achterlaten.

De reis naar FO is voor iedereen uniek

Als je op zoek bent naar een voorgekauwde handleiding die, als je hem volgt, je leidt naar FO dan moet ik je teleurstellen. De reis die jij zal moeten maken hangt helemaal af van jou persoonlijkheid, situatie, kennis en wensen. Maar bedenk je ook dat FO voor de één betekent dat ze vanaf hun 45ste nooit meer moeten werken (Let op, moeten i.p.v. willen werken) en voor een ander betekent FO dat wanneer ze met pensioen gaan er genoeg ruimte is om geen zorgen te hebben over inkomen, omdat er voldoende inkomen is om van rond te komen. Weer een ander zou graag in het buitenland willen wonen.

Hou er ook rekening mee dat wanneer je een planning maakt, deze planning door omstandigheden soms aangepast moet worden. Dit kunnen natuurlijk positieve en negatieve omstandigheden zijn. Denk aan de komst van kinderen, onverwacht ontslag, een verhuizing, een bonus op je werk of een leuke salarisverhoging. Het kan zomaar zijn dat de reis naar FO langer duurt om je doel te bereiken of dat je zomaar eerder FO bereikt dan je had geplant.

heb ik geld nodig om voor FINANCIËLE onafhankelijkheid te gaan?

Als je geld hebt zal dat zeker helpen sneller je FO doelen te behalen. Echter om de keuze te maken je reis naar Financiële Onafhankelijkheid te starten heb je geen geld nodig. Sterker nog, er zijn veel mensen met persoonlijke schulden die starten met het FO avontuur. Heb je op dit moment schulden, dan wordt de eerste stap zo snel mogelijk je schulden af te lossen, zodat je daarna keihard kan werken aan je FO. Laat je dus niet tegenhouden om de keuze te maken door je schulden. Ook al weet nog niet HOE je het gaat doen, gewoon ervoor gaan en het hoe komt vanzelf op je pad.

Heb ik een bepaalde achtergrond nodig voor FO?

Je achtergrond heeft invloed op jouw als persoon en hoe je kijkt naar bepaalde dingen. Als jij je hele leven hebt meegekregen dat je een gedeelte van je inkomen moet sparen voor de toekomst, dan zal diegene een stuk minder moeite hebben met het verhogen van hun spaarratio. Als jij bent opgegroeid in een omgeving waar het normaal is om al het geld wat binnen komt uit te geven aan spullen, dan zal het voor jou een stuk moeilijker zijn om je spaarratio te verhogen. Je bent dan namelijk geconditioneerd met niet FO ondersteunende gedachten en gewoontes en zul je jezelf dus eerst opnieuw moeten conditioneren met FO ondersteunende gedachten en gewoontes.

De FO Community

Voor de één zal het makkelijker zijn dan voor anderen. Er zijn vast mensen die het sneller begrijpen of juist niet begrijpen. Om eerlijk te zijn begrijp ik ook nog niet alles en ben ik continu aan het leren. Het leuke is dat er een hele grote FO community is. Deze community bestaat voornamelijk uit mensen die het leuk vinden hun kennis te delen en je te helpen verder te komen op jouw reis. Onderaan deze website heb ik een lijst met interessante FO bronnen. Blogs, Facebook groepen en forums. Allemaal leuke, unieke en gekke mensen die allemaal hun eigen unieke reis naar FO bewandelen of hebben bewandeld en informatie delen om anderen te helpen bij hun reis.

Lees hier verder over de verschillende pilaren van Financiële Onafhankelijkheid (FO) of lees hier waarom mensen voor Financiële Onafhankelijkheid kiezen.