Alternatief voor beleggen in Vanguards VTSAX in Nederland

Als je de influencers in de FI community volgt, zoals Mr. J.L. Collins, Mr Money Mustache, ChooseFI, Dave Ramsey en the Mad Fientist, hoor je ze regelmatig over het investeren in low cost index funds en dan specifiek de VTSAX (Vanguard Total Stock Market Index Fund Admiral Shares). Er vanuit gaande dat dit één van de betere fondsen is aangezien ‘iedereen’ in de Financiële Onafhankelijkheid community erover praat, wil ik hier ook graag in investeren. Maar na het openen van mijn beleggingsrekening zocht ik naar VTSAX en alles wat daar naar voren kwam; geen VTSAX.


Disclaimer

Om misverstanden te voorkomen wil ik duidelijk aangeven dat ik geen professionele belegger, financieel adviseur of beleggingsadviseur ben. Sterker nog; ik ben net begonnen met mijn reis naar FO en het is de tweede maand dat ik ETF’s bezit. Ik deel alleen de informatie die ik tot nu toe heb gevonden om mijn reis te kunnen documenteren en te delen waar ik tegenaan loop en hoe ik dit oplos.
Alle resultaten behaalt in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst!


Omdat ik nieuw ben in de wereld van Index fonds beleggen, ben ik op onderzoek gegaan. Via een blog post van Mr FOB kwam ik erachter dat sinds 1 januari 2018 de Europese verordening PRIIPs in werking is gesteld. Hierin staat dat voor Nederland, elke PRIIP ontwikkelaar een Nederlandstalig Eid (Essentiële-informatie document) moet aanleveren aan potentiële klanten. Aangezien Vanguard de VTSAX nooit heeft vertaald is deze helaas niet beschikbaar in Nederland.

Mr Fob geeft in zijn blog post wel aan dat tweede kamer lid Roald van de Linde ging vragen aan Minister van Financiën Wopke Hoekstra gebruik te maken van de optie een tweede taal toe te voegen.
‘Daarmee zou ook informatie in het Engels kunnen worden aangeboden’. Helaas staat er in Juni 2018 in het FD, dat er geen wijzigingen zullen worden doorgevoerd. Als argument wordt gegeven dat de PRIIPs vaak complexe producten zijn en dat sommige Nederlanders de uitleg in vaktermen niet goed zullen begrijpen.

Dan denk ik bij mezelf: “Als de Engelse vaktermen niet begrepen worden, dan zullen in veel gevallen de Nederlandse vaktermen ook niet begrepen worden. En de mensen die wel met beleggen bezig zijn of echt willen weten wat iets betekent, gaan de Engelse termen wel opzoeken. “

Gedachte van mezelf!

Petitie

Door een lid van de ChooseFI Netherlands groep op Facebook werd deze week een petitie gedeeld waarin wordt gepleit voor ETF’s die minstens 1 miljard dollar beheren beschikbaar worden gesteld voor landen in de Europese unie. Wil je ook graag in het lage kosten index fonds VTSAX investeren, teken dan de petitie. Link hieronder:

https://petities.nl/petitions/amerikaanse-etf-s-moeten-weer-beschikbaar-komen-voor-eu-burgers

En nu?

In het originele artikel over de beleggingsstrategie van Mr FOB vertelt hij welke ETFs hij koopt als alternatief voor de VTSAX. Dit was 50% Vanguard Total International Stock ETF (VXUS) en 50% Vanguard Total Stock Market ETF (VTI), maar helaas zijn ook deze sinds 1 januari 2018 niet meer beschikbaar door de invoering van de Europese verordening PRIIPs. Als alternatief voor de VXUS/VTI heeft Mr FOB uitgezocht dat de VWRL ofwel Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ISIN: IE00B3RBWM25) in zijn ogen het beste alternatief is voor de combinatie VXUS/VTI. Hier vind je details over de VWRL.

Vanguard FTSE All-World UCITS ETF kopen

Zoals ik al aangaf ben ik zelf redelijk nieuw in het investeren in low cost index fondsen, dus ook al heb ik alle informatie gelezen over het fonds, begrijp ik nog niet alles. Daar ik wel gelijk wil starten en aangezien Mr FOB al FO is ga ik er vanuit dat hij weet waar hij over praat. Natuurlijk weet ik ook dat het volledig mijn eigen risico is en dat Mr FOB nooit verantwoordelijk is voor de resultaten van mijn investeringen.

Ik heb dus besloten een account bij De Giro te openen om direct een paar aandelen te kopen.

Beginnersfout

Meteen in mijn eerste maand een beginnersfout gemaakt. Als ik goed had gelezen had ik €2,03 kosten kunnen voorkomen. Aangezien ik het liefst zo veel mogelijk fouten maak, omdat ik dan het meeste leer vind ik het niet zo erg. Vooral omdat ik de fout niet in een later stadium heb gemaakt, want dan had het me serieus geld kunnen kosten.

De Giro heeft een kernselectie gemaakt van trackers. De trackers die zich in deze Giro Trackers Kernselectie bevinden mag je 1x per maand aankopen of verkopen zonder transactie kosten. Aangezien ik mijn broker de Giro nog wat aan het testen was heb ik twee keer 1 aandeel VWRL aangekocht in mijn eerste maand. (kosten €2,03)

Ik las daadwerkelijk nu pas tijdens het schrijven van deze blogpost voor de tweede keer het stukje over de kosten en besefte me toen pas dat ik die fout had gemaakt. De eerste keer lezen was dus niet helemaal tot me doorgedrongen, wat mij eraan herinnerde dat je altijd boeken en informatie minimaal 2x of zelfs vaker moet lezen wil je het helemaal binnen krijgen. Gelukkig was het een klein foutje. Fiew!! Weer wat geleerd.

Onthoud dus: Je kunt de kosten zo laag mogelijk houden door trackers uit de Giro kernselectie te kiezen en deze 1x per maand aan te schaffen.

De alternatieven die ik gebruik voor vanguards vtsax

We kunnen in Nederlander geen VTSAX index fonds kopen helaas. Als alternatief voor de VTSAX heb ik om te beginnen gekozen voor de volgende 3 low cost index funds te kopen. Zoals ik al aangaf ga ik af op wat anderen op dit moment aanbevelen en ga ik mij er nog zelf in verdiepen om zelf deze conclusie te kunnen trekken. Hierover later meer.

  • VWRL Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ISIN: IE00B3RBWM25)
  • iShares Core MSCI World UCITS ETF (ISIN: IE00B4L5Y983)
  • Vanguard S&P 500 UCITS ETF (ISIN: IE00B3XXRP09)

Hiervoor gebruik ik online broker “De Giro”.

Welke ETF’s koop jij en waarom? Ik ben benieuwd!


1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.