Handmatig of automatisch beleggen?

Disclaimer: Ik ben geen professioneel financieel adviseur. In alle gevallen blijf je zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Beleggen brengt risico met zich mee en kan leiden tot verlies.

Veel mensen denken dat beleggen moeilijk is. Dat je moet leren wat bullish en bearish is, wat short en long betekent en dat je allerlei beleggingsstrategieën moet leren om data te kunnen analyseren en goede voorspellingen te doen. Hierdoor hebben veel mensen het gevoel dat beleggen te ingewikkeld is en dat dit niet voor hun weggelegd is zonder er elke dag mee bezig te hoeven zijn. Maar wees gerust. Dit is alleen voor de mensen die actief in aandelen handelen. Het kan gelukkig ook anders..

In de Financiële Onafhankelijkheid community wordt er namelijk voornamelijk gesproken over lange termijn (Buy and hold) investeren en dan met name in ETF Index fonds trackers. Om te begrijpen waarom je met deze strategie niet dagelijks hoeft te gaan staren naar aandelenkoersen is het goed om duidelijk te hebben wat een ETF index tracker is.

Wat is een ETF Index tracker?

In tegenstelling tot het actief handelen in aandelen koopt een Index fonds aandelen van verschillende bedrijven en stopt deze allemaal bij elkaar. Zodra jij een aandeel van dit index fonds zou kopen, koop je dus een stukje van dat mandje en dus allemaal kleine stukjes van al die aandelen van al die verschillende bedrijven. Een goed voorbeeld van een Index fonds is de S&P 500. De 500 grootste Amerikaanse bedrijven volgens hun marktkapitalisatie zijn opgenomen in de S&P 500 index.

ETF index trackers beleggingsproducten die een index op de voet volgt. Ze combineren de voordelen van aandelen met die van een beleggingsfonds. Technisch gezien is een ETF een beleggingsfonds waarin alle aandelen van een index zijn opgenomen in een identieke verhouding. Daardoor is een ETF nagenoeg gelijk aan de stand van een index of een fractie daarvan.

Heb jij dus een ETF tracker gekocht van de S&P500, dan bezit jij dus een klein aandeel van 500 van de grootste Amerikaanse bedrijven.

FO strategie

In plaats van in losse aandelen te gaan handelen en korte termijn winsten proberen te maken, is de FO strategie maandelijks te investeren in lage kosten ETF index trackers voor de lange termijn.

Automatisch?

Vooral als je nog helemaal geen kennis hebt over beleggen en net wil beginnen kan het handig zijn om gewoon een beleg rekening te openen en maandelijks geld te storten. Je hoeft er niet over na te denken en je kunt direct beginnen. Een beleggingsrekening met lage kosten is makkelijk te openen. Op het moment van schrijven is Brand New Day de beleggingsbank die ik gebruik voor mijn automatische beleggingen. Het aanmaken van een rekening is super simpel en je kunt direct een automatische incasso instellen. Je geld wordt dan automatisch geïnvesteerd in jou geselecteerde Index fondsen. Het voordeel is, dat er ook gedeeltelijke fondsen gekocht kunnen worden. Dit betekent dat als je €100,- stort en het index fonds kost bijvoorbeeld €75,- dan koopt Brand New Day 1,25 delen aan. Op deze manier laat je je geld direct voor je werken, hoef je er niet over na te denken en je maakt direct een start naar een Financieel Onafhankelijk leven.

Handmatig?

In Amerika wordt er gesproken over de Vanguard VTSAX index tracker. Deze index tracker is alleen in Nederland niet beschikbaar. In dit artikel laat ik zien welke index tracker je als alternatief kunt gebruiken. De giro is op het moment van schrijven één van de goedkoopste brokers in Nederland. Je kiest zelf de index tracker die jij wil en bepaald dus ook wanneer je aankoopt. Elke tracker die jij kiest. De kosten zijn lager dan Brand New Day echter is het niet mogelijk om gedeeltes van trackers te kopen. Dat betekent dat als je €100,- stort en je index tracker kost €75,- je maar 1 index tracker kunt kopen en je €25,- niks aan het doen is in je account tot de volgende storting.

In mijn ogen hebben beide opties zijn voor en nadelen. Daarom heb ik bij beide een rekening en spaar ik automatisch en handmatig. Wat spreekt jou het meeste aan. Automatisch beleggen of handmatig?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.