De eerste eigenschap die je FO superkrachten geeft: Uitdagen van beperkende overtuigingen en de wereld anders zien dan anderen

Iedereen is anders. Normen, waarden, prioriteiten en levensdoelen zijn voor iedereen verschillend. Gevormd vanaf je geboorte tot nu door de mensen die dicht bij je staan en die mensen zijn voor iedereen ook weer anders. Zo zal ook, voor de meesten die financiële onafhankelijkheid willen behalen, de reden hiervoor anders zijn. Er zijn echter 3 overeenkomsten tussen al die verschillende mensen. Drie overeenkomsten die als een rode draad door het leven van deze mensen lopen. De 3 eigenschappen die je FO superkrachten geven. In dit artikel heb ik het over de eerste eigenschap: De kracht om je beperkende overtuigingen uit te dagen en de wereld anders te zien dan anderen.

Twee weken geleden lag het het boek ChooseFI – Your blueprint to financial independance op de deurmat. Een zeer interessant boek voor iedereen die het doel heeft of aan het oriënteren is om Financieel Onafhankelijk te worden. Een blauwdruk die je helpt op jouw weg naar dit mooie einddoel. Ik heb hem nog niet uit, maar in het begin van het boek staat een korte notitie waarin de drie eigenschappen worden weergegeven van de mensen die in het boek worden benoemd. De eerste eigenschap:

Every person in this book challenges limiting beliefs and looks at the world in a non-standard way

Boek: ChooseFI – Your blueprint to financial independance

Deze kleine notitie met de eigenschappen, die ook niet echt verder beschreven worden in het boek, bleef maar in mijn hoofd hangen. Ik besloot in eerste instantie een artikel te schrijven waarin ik mijn interpretatie geef over deze 3 eigenschappen, maar aangezien ik het zelf enorm interessante onderwerpen vind heb ik uiteindelijk maar besloten om voor elke eigenschap een apart artikel te schrijven.

Uitdagen van je beperkende overtuigingen

Wat zijn beperkende overtuigingen?

Heel simpel gezegd zijn beperkende overtuigingen bepaalde gedachten/meningen die je in de loop van je leven is aangeleerd die jouw onbewust beperken in het behalen van jouw doelen. Een voorbeeld van een beperkende overtuiging is de overtuiging “Geld maakt niet gelukkig”. Zij die deze beperkende overtuiging geloven, zullen zichzelf altijd saboteren/beperken om financieel onafhankelijk te worden. Deze overtuiging verteld hen namelijk dat geld en dus vermogen (het FO bedrag) hen niet gelukkig zal maken.

Terwijl als zij leren hun beperkende overtuiging om te ruilen voor een positieve en verruimende overtuiging zullen zij geld bijvoorbeeld kunnen leren zien als slechts een middel om te kunnen betalen voor waar zij gelukkig van worden.

Beperkende overtuigingen gaat trouwens niet per se over geld. Je kunt eigenlijk over alles in je leven beperkende overtuigingen hebben. Over jezelf, je werk, je beperkingen, je financiële situatie, vriendschap, rijkdom, gezondheid, liefde of het leven.

Er is overigens een levensformule

Je overtuigingen, leiden tot gedachten. Je gedachten leiden tot gevoelens. Je gevoelens lijden tot acties en je acties leveren het resultaat.

Overtuigingen -> Gedachten -> Gevoelens -> Acties = Resultaat

Boek: Het miljonairsbrein ontrafeld

Waar komen die beperkende overtuigingen vandaan?

Beperkende overtuigingen komen op drie manieren bij je binnen.

 1. Verbaal; Wat heb je allemaal gehoord toen je jong was
 2. Modellerend; Wat heb je allemaal gezien toen je jong was
 3. Persoonlijke ervaringen; Wat heb je meegemaakt toen je jong was.

Dit zijn de manieren waarop jij tijdens je jeugd je beperkende overtuigingen hebt opgedaan. Je ouders, familie, vriendjes en leraren.

Dan is er in mijn ogen nog een derde manier hoe je aan beperkende overtuigingen kan komen en dat ben je zelf. Zelfs als kleine kinderen geloven we niet altijd wat onze ouders zeggen. Maar kleine kinderen zullen altijd zichzelf geloven.

Je kunt 100x tegen een klein kind zeggen dat ze niet met hun vingers aan de verwarming moeten zitten, maar geloven ze je? Tuurlijk niet.. Pas op het moment dat ze zelf met hun tengels aan de verwarming zitten en hun vingers verbranden wordt er ergens in die hersentjes opgeslagen “Verwarming = AU, niet aanzitten”. Die gedachte zit er zo diep in dat zelfs als ze 10 jaar verder zijn en iemand zegt tegen ze “Leg jij je vinger eens op die hete verwarming”, dat automatisch die herinnering omhoog komt en ze automatisch zeggen “Nee, want dan verbrand ik mijn vinger en dat doet zeer”.

Het punt is dat alles wat jij zelf zegt, je als de waarheid ziet.

Als je tegen jezelf zegt: “Ik kan het” of “ik kan het niet”, dan heb je het in beide gevallen bij het rechte eind.

Henry Ford

Verbale bron van beperkende overtuigingen

Jantje komt thuis van school en zegt tegen zijn vader. “Papa, ik wil later heel veel centjes verdienen, dan koop ik een heel mooi huis voor ons”. Waarop zijn vader zegt: “Jongen, geld maakt niet gelukkig”. Ja maar, ik kan heel goed voetballen en dan wordt ik prof voetballer”. Waarop zijn moeder binnen komt lopen en zegt “Dat is niet weggelegd voor mensen zoals wij”.

Jantje heeft nu binnen 5 minuten 2 beperkende overtuigingen binnen gekregen. Het ene kind is er gevoeliger voor dan het andere, maar één zo’n opmerking kan enorm veel impact hebben op een kind en door deze beperkte gedachtes zal hij altijd geloven dat speciale dingen niet voor “mensen zoals wij” zijn weggelegd. En de wil om veel geld te verdienen is er ook niet meer, want ook al maakte de gedachte een mooi nieuw huis voor zijn ouders te kopen hem heel gelukkig, zijn vader heeft hem overtuigd dat geld niet gelukkig maakt.

Modellerende bron van beperkende overtuigingen

Kleine Marliesje ziet de ijscoman de hoek om komen de straat in. Ze rent naar haar moeder en vraagt om een euro voor een ijsje. Mama kijkt haar lief aan en zegt “Ga maar even naar papa voor een euro, want die heeft het geld”. Marliesje bedankt haar mama en rent naar papa voor wat geld voor een ijsje. Papa trekt zijn portemonnee open en geeft Marliesje een euro voor een ijsje. Blij als een klein kind ;) rent ze naar de ijscoman en koopt haar ijsje.

Een geweldige situatie en het allerbelangrijkste natuurlijk, Marliesje is super blij met haar ijsje.

Hoe is zij alleen onbewust gemodelleerd door dit verhaal? Zij heeft nu de beperkende overtuiging gekregen dat de man in huis het geld beheerd en de vrouw geen geld heeft. Grote kans dat als Marliesje deze beperkte gedachte niet veranderd op latere leeftijd, dat ze altijd in haar onderbewuste, ook al leert ze sparen en vermogen opbouwen, een slecht gevoel heeft, omdat die beperkende overtuiging, die ervaring die ze toen heeft opgedaan, haar heeft geleerd dat het “normaal” is dat vrouwen geen geld hebben, maar de man in hun leven het geld beheerd.

Persoonlijke ervaring als bron voor beperkende overtuigingen

Tijdens je jeugd deed je een keer mee aan een talentenjacht. Je hebt een super leuk liedje ingestudeerd en iedereen om je heen gaf aan dat je echt wel talent hebt. De dag breekt aan, je hebt er ontzettend veel zin in en op het moment dat de muziek begint te spelen, ben je door de zenuwen opeens de tekst vergeten.

Wat een afgang, denk je en je schaamt je enorm. Je kunt wel in de grond wegzakken. ’s avonds in bed denk je bij jezelf “Op het podium staan voor mensen is niks voor mij” en dit blijf je de rest van je leven tegen jezelf zeggen. Aan de hand van een slechte ervaring heb jij dus voor jezelf besloten dat het staan voor grote groepen niks voor jou is.

Dit is een beperkende overtuiging die je hebt gekregen door je eigen persoonlijke ervaringen.

Herkennen en erkennen van beperkte overtuigingen

Ook al kun je er in de meeste gevallen niks aan doen dat ze er gekomen zijn, er zijn methoden waarmee je deze beperkende overtuigingen om kunt zetten naar positieve en bekrachtigende overtuigingen. Het belangrijkste is dat je allereerst erkent dat deze beperkende overtuigingen er zijn en ze leert herkennen.

Let eens op je eigen reactie in bepaalde situaties. Welk gevoel krijg jij als iemand over geld begint, wat zijn die standaard uitspraken die je zelf maakt over jezelf, je werk, je beperkingen, je financiële situatie, vriendschap, rijkdom of wellicht je doel tot financiële onafhankelijkheid.

Daag je beperkende overtuiging uit!

De tweede stap is om deze beperkende overtuigingen uit te dagen. Dit kun je simpelweg doen door jezelf een paar vragen te stellen.

fight conan obrien GIF by Team Coco
Daag je beperkende overtuigingen uit.
 • Heeft deze overtuiging een positieve of negatieve invloed gehad op mijn leven?
 • Was deze overtuiging geïndoctrineerd? Zo ja, door wie? Heb ik ooit bewust gekozen om dit te geloven? Zo ja, wanneer? Waarom deed ik dit?
 • Wat was het voordeel om deze overtuiging te hebben? Hoe heeft de overtuiging mij gediend in mijn leven? Wat kreeg ik of wat was het voordeel om deze overtuiging te hebben? Wat vermeed ik door deze overtuiging te hebben?
 • Wie zou ik zijn zonder deze overtuiging?
 • Met welke overtuiging zou ik deze overtuiging kunnen vervangen die meer positief, nuttig en bekrachtigend zou zijn in mijn leven?

Ombuigen naar positieve en bekrachtigende overtuigingen

Belangrijk is dat zodra je je beperkende overtuigingen hebt ontrafeld je deze ombuigt naar positieve overtuigingen. Hoe buig je ze dan om naar positieve overtuigingen?

Als je overtuigd bent dat bijvoorbeeld financiële onafhankelijkheid niet is weggelegd voor mensen zoals jij, zou je een nieuwe positieve en bekrachtigende overtuiging kunnen opnemen als “Ik ben het waard om een financiële situatie te hebben voor mij en mijn familie waarbij we de keuzes hebben ons leven in te delen zoals wij dat willen”.

Zie je hoe “overdreven” deze nieuwe positieve overtuiging is?

Hou in gedachte dat die negatieve overtuiging er je hele leven over heeft gedaan om zich te wortelen in jouw gedachten en het jou te laten geloven. Je hebt dus een positieve overtuiging nodig die jouw negatieve overtuiging van de sokken blaast. Simpelweg “Financiële onafhankelijkheid is wel weggelegd voor mensen zoals jij” is niet echt een overtuigende positieve overtuiging om eerlijk te zijn.

Dat heb ik nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan

Pipi Lankous

Veel mensen hebben de beperkende overtuiging “Dat kan ik nooit”. Zelf heb ik de positieve en bekrachtigende overtuiging overgenomen van Pipi Langkous “Dat heb ik nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”.

Claudia van Middelkoop – Simpel kort filmpje over beperkende overtuigingen

Er is veel over beperkende overtuigingen geschreven. Onder andere in het boek “Het miljonairsbrein ontrafeld van T-Harv Eker” wordt hier een heel hoofdstuk aan gewijd. Daarnaast zijn er een aantal interessante artikels over geschreven die je een idee kunnen geven. Ik zal onderaan deze blog een paar verwijzingen doen.

Overeenkomst

Voor zover ik nu vele podcasts heb geluisterd en diverse blogs heb gelezen en aan het lezen ben is één van de grootste overeenkomsten van de mensen die hebben besloten voor Financiële Onafhankelijkheid te gaan onder andere dat zij hun beperkte overtuigingen uitdagen.

En als ik naar mezelf kijk is dat een continue proces en in mijn ogen een groot onderdeel de reis naar financiële onafhankelijkheid. Een continue rit van veranderingen, persoonlijke ontwikkelingen en jezelf uitdagen.

Welke beperkende overtuigingen heb jij uitgedaagd op jouw weg bent naar FO?

De wereld op een andere manier zien

De wereld op een andere manier zien als anderen vind ik op een bepaalde manier wel aansluiten met het uitdagen van je beperkende overtuigingen. Je gaat op een andere manier naar de wereld kijken. Vanuit je eigen mening en overtuigingen.

In mijn volgende blog ga ik in op de tweede eigenschap die je FO Superkrachten geeft.

Bronnen:

Zoals beloofd nog een paar bronnen om meer te lezen over belemmerende overtuigingen en strategieën ze te vervangen voor positieve en bekrachtigende overtuigingen:

https://www.newstart.nl/blog/10-beperkende-gedachten-waarmee-saboteert/
https://www.lifeworkdesign.nl/hoe-beperkende-overtuiging-positieve-overtuiging/
https://www.sprout.nl/artikel/expertblog/zo-doorbreek-je-beperkende-gedachten-en-kom-je-dichterbij-je-doel

Welke beperkende overtuigingen heb jij al uitgedaagd en hoe heb je dat ervaren?

1 antwoord
 1. Rose
  Rose zegt:

  Heel mooie blog en een belangrijke voor de mensen die twijfelen. Ik herken me helemaal in de persoon die zijn beperkingen weet uit te dagen door open te staan omdat ik blijf zoeken naar nieuwe middelen om een financiële kwetsbaarheid te verkleinen in de toekomst. Ik heb hier al vaak in mijn eigen blog over geschreven wat het me allemaal al heeft opgeleverd. En die reis blijft voortduren, iedere keer als ik denk dat wij (Natasja en ik) alles al hebben gehad komt er weer wat anders waar we in groeien en winst uit halen. Vooral ook in de persoonlijke ontwikkeling en voor mij onlangs nog een beperking weten weg te halen op mijn carrière pad, zie mijn laatste blog: https://verlossendeaflossers.blogspot.com/2019/10/carriere-mogelijkheden-door-er-over-te.html

  Wat schrijf je goed trouwens!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.