Omring je met mensen die verder zijn dan jij

Omring je met mensen die al zijn waar jij heen wilt

Dat klinkt misschien raar ‘omring je met mensen die net een stap verder zijn dan waar jij wil zijn’, maar als je er over nadenkt is dat zo gek nog niet. Jouw kijk op het leven bestaat uit een combinatie van je gedachten, je gevoelens en je acties op het gebied van jouw leven en het grootste gedeelte hiervan is beïnvloed door de mensen die het dichtst bij je staan.

Ken je de uitdrukking “Dat is er met de paplepel ingegoten”? Het betekent dat je iets van huis uit hebt meegekregen. Ben je bijvoorbeeld heel muzikaal en zijn je ouders ook muzikaal, dan heb jij de muzikaliteit meegekregen van je ouders. De muzikaliteit is er dus met de paplepel ingegoten.

Of het nou je ouders zijn, naaste familie of vrienden die muzikaal zijn. Zij hebben invloed gehad op wat jij mee hebt gekregen over muziek. Waren jouw ouders fans van de Rolling Stones, grote kans dat jij dat ook bent.

Ook de manier van omgang met geld en bijvoorbeeld sparen krijg je van huis uit mee. Zijn de mensen in jouw directe omgeving geen spaarders, grote kans dat jij dat ook niet bent. Heb jij juist van je ouders meegekregen om bewust na te denken over aankopen die je doet, is er een grote kans dat jij dit ook doet.

Als je er over nadenkt zijn al deze invloeden van eigenlijk maar een kleine groep mensen in jouw directe omgeving voor jouw normaal geworden. Wees je er bewust van dat wat voor jouw naasten normaal en logisch is (je bent het van jongst af aan gewend dus is ook normaal voor jou) niet per se de meest logische en beste manier voor jouw is.

Leven jouw ouders van loonstrook tot loonstrook, dan is dit van kinds af aan in je hersenen geprint dat dit normaal is. Kopen jouw vrienden altijd dure merk kleding en de nieuwste telefoon, grote kans dat jij dit normaal vind en het ook doet. Hier is overigens niks mis mee, behalve als je op een punt aangekomen bent waarin je beseft dat je iets wilt veranderen in je leven en besluit om voor financiële onafhankelijkheid te gaan.

Kijk van wie je het beste kunt leren

Er zijn veel mensen met een goed hart die je alle adviezen willen geven over hoe je financieel onafhankelijk kunt worden. Als iemand mij advies wilt geven op een bepaald gebied ben ik daar in alle gevallen zeer dankbaar voor. Let alleen op met adviezen. Of ze nou goed bedoelt zijn of niet een advies hoeft niet een goed advies te zijn.

TIP

Als iemand je advies wilt geven kijk dan eerst naar degene die je advies wilt geven en stel jezelf de vraag; Heeft deze persoon of is deze persoon hard op weg te bereiken waar jij naar toe wilt in het leven. Geeft mijn oom die in de schuldsanering zit mij beleggingsadvies, dan kijk ik naar zijn situatie en vraag ik mezelf af, wil ik in zijn schoenen staan? Als het antwoord ja is, neem dan het advies aan en ga er voor. Wil je niet in zijn situatie zitten, bedankt dan voor zijn advies en de precies het tegenovergestelde.

Voorbeeld

Je wilt graag prof voetballer worden. De plaatselijke bakker geeft je advies en Cristiano Ronaldo geeft je advies. Met welk advies denk jij de meeste kans te hebben een succesvolle prof voetballer te worden? Inderdaad, met het advies van Ronaldo natuurlijk, want hij heeft al bereikt wat jij wilt bereiken en kan je dus goed uitleggen wat je moet doen, maar nog mooier, hij kan je vertellen welke fouten hij heeft gemaakt, zodat jij ze niet hoeft te maken.
Nu wil ik niet suggereren dat de bakker geen goed advies kan geven. De bakker kan mij de beste tips geven om heerlijk brood te maken. Dat zou ik niet aannemen van Ronaldo.

In dit artikel over welke invloed je omgeving op je heeft en wat je ermee doet, geeft Caroline van Bemmel een paar goede voorbeelden over deze invloeden.

Leren van mensen die al zijn waar jij wilt zijn

Als je je kunt vinden in wat ik hierboven probeer duidelijk te maken, ben je het dan met me eens dat als we vaker met mensen omgaan die al zijn waar wij willen zijn, dat we hun gewoontes gaan kopiëren en dat de kans dan groter is dat je sneller jouw doelen bereikt, dan als je blijft doen wat je altijd al deed?

Einstein

Altijd hetzelfde doen en een ander resultaat verwachten is de definitie van waanzin

Als ik terug denk aan vroeger herken ik dit enorm. We gingen bier drinken, gamen en aan het eind van de maand had niemand geld over en dit herhaalde zich week na week, maand na maand. Pas toen mijn doelen ging verleggen en de gewoontes ging overnemen van de mensen die al bereikt hadden waar ik wilde zijn merkte ik dat ik grotere stappen maakte.

Ontmoet mensen die, net als jij, op weg zijn naar FINANCIËLE onafhankelijkheid

Sinds ik een paar maanden geleden de FIRE community ben tegengekomen en dagelijks luister naar de verhalen van mensen die al onderweg zijn, er bijna zijn of al financieel onafhankelijk zijn, merk ik dat mijn netto waarde meer is gestegen dan in de afgelopen 10 jaar.

Het fijne van het omgaan met mensen die een zelfde richting op willen als jij, is dat ze begrijpen waar je doorheen gaat en iedereen wil elkaar graag helpen met informatie en tips en trucs.

Ook al ben ik nog maar kort betrokken bij de FO community zie ik nu al hoe groot deze community eigenlijk is en ben ik ook enorm dankbaar dat ik al deze leuke nieuwe mensen in bijvoorbeeld de ChooseFI Netherlands Facebook Groep mag leren kennen en van mag leren.

180fo.nl
Financiele onafhankelijkheid, Financieel onafhankelijk FO, FI, Fire

Het mooie van je begeven in een community als deze is dat ik nu door een paar leden werd gewezen op diverse Nederlandse FIRE evenementen die worden georganiseerd waar gelijk gestemden elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren en inspiratie opdoen.

Zo ga ik 30 juni 2019 voor het eerst naar de Drinks on FIRE meeting in Utrecht georganiseerd door cheesyfinance.nl/ om andere mensen te leren kennen die net als ik net zijn begonnen aan hun FO reis, maar ook mensen die al een stap verder zijn dan ik of al FO zijn. Ik kijk nu al uit naar de verschillende verhalen van al deze mensen en waar zij tegenaan zijn gelopen en hoe zij bepaalde dingen oplossen in hun leven. Mijn kaartjes zijn in ieder geval al gekocht en ik hoop je daar te ontmoeten.

Moet ik nu gelijk al mijn vrienden dumpen?

Nee natuurlijk niet. Jouw vrienden zijn jouw vrienden. De suggestie die ik doe is om eens om je heen te kijken welke leuke mensen je kunt ontmoeten en een vriendschap mee kan opbouwen die dezelfde richting op gaan als jij. Omring je met mensen die een stap verder zijn dan jij. Ik hoop in ieder geval een paar leuke nieuwe mensen te leren kennen.

Je zult merken dat je vrienden en je FO vrienden vaak iets anders denken en het is goed om dingen uit een verschillend perspectief te bekijken.

Blijf vooral jezelf en doe je niet voor als iemand die je niet bent. Omring je met mensen die al bereikt hebben wat jij wilt bereiken en leer van hun mislukkingen en successen. Ik kijk in ieder geval uit naar komende 30 juni en ik hoop je daar ook te treffen bij de Drinks on Fire meeting in Utrecht. Heb je nog geen kaartje, koop die dan snel hier (€11,- per persoon: www.eventbrite.nl/e/tickets-drinks-on-fire-utrecht-60411389091 en laat even een reactie achter als je ook gaat.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.