Steen voor steen

Vanuit het niets een doel stellen als Financiële Onafhankelijk en verwachten dat je dit binnen een jaar of twee voor elkaar hebt is voor misschien een handvol mensen weggelegd. Zoals degene die mijn blog wel eerder hebben gelezen heb ik mijn financieel onafhankelijkheidsdoel op 15 jaar gezet. Ik heb in een eerdere blog globaal uitgerekend hoeveel ik nodig zou hebben om financieel onafhankelijk te zijn en om heel eerlijk te zijn heb ik zoals onze huidige situatie eruit ziet, geen flauw idee hoe ik dit zou moeten bereiken. Ik heb natuurlijk wel wat ideeën, maar niet een exact plan. En om eerlijk te vind ik het ook helemaal niet belangrijk om precies te weten HOE we dit doel gaan bereiken.

Vertrouw het pad

We weten vaak wel waar we heen willen, maar omdat we niet precies weten hoe, geven we deze doelen vaak op in plaats van dat we er vertrouwen in hebben dat we het juiste pad bewandelen. Zelfs als we het einddoel nog niet kunnen zien.

De route naar je doel

Stel je voor je woont in Groningen en je doel is om een dagje in Zeeland te gaan winkelen, want je hebt gehoord dat daar een winkel is die precies heeft wat jij zoekt.

Je rijd op de snelweg en het is mistig. Je zicht is misschien 60 meter. Stop je, omdat je niet verder kunt zien dan je gezichtsveld? Of rij je door en heb je er vertrouwen in dat de weg doorloopt en je uiteindelijk naar Zeeland zal brengen?

Ook al zie je het einddoel niet, als je rustig door blijft rijden kom je vanzelf bij je einddoel uit.
Ook al zie je het einddoel niet, als je rustig door blijft rijden kom je vanzelf bij je einddoel uit.

Bouwstenen

Ons Financiële Onafhankelijkheid einddoel en de weg ernaartoe probeer ik te zien als een zelf ontworpen huis wat we ook zelf gaan bouwen. We hebben nagedacht over hoe ons huis eruit moet zien. Wat we graag zouden willen doen, welke reizen we willen gaan maken, hoeveel geld we nodig hebben, waar we zouden willen wonen, welke mensen we om ons heen willen hebben. En om deze doelen te bereiken, om dit “huis” te bouwen hebben we 15 jaar voor uitgetrokken.

Fundering

En net zoals je een echt huis gaat bouwen is het natuurlijk belangrijk dat je een stevige fundering hebt liggen waarop je dit huis gaat bouwen. Je begrijpt wel wat er gebeurt als je een huis bouwt op drijfzand? Inderdaad, dat zinkt. En met een stevige fundering bedoel ik buiten een hypotheek om, schuldenvrij zijn.. Heb je nog schulden als je gaat starten met het bouwen aan je huis, dan ben je aan het bouwen op drijfzand. Leg dus eerst die fundering en los je schulden af. Ook al denk je dat het dan alleen maar langer duurt voordat je huis af is, uiteindelijk zal het langer duren zonder fundering. Want als je huis bijna klaar is en hij stort in, dan kun je weer opnieuw beginnen.

House Falling GIF by Jimmy John's
Dit gebeurt er zonder fundering

Steen voor steen

Nu de fundering ligt is je huis natuurlijk niet binnen een dag, week, maand of jaar af. Je gaat nu bouwen aan je huis. Steen voor steen leg je neer. Je meet de kozijnen voor de ramen in, stopt cement tussen de stenen en je begint te bouwen. Steen voor steen. Elke stap in jouw leven die je maakt om naar je FO doel te werken is een steen. Je maakt een overzicht voor jezelf van je inkomsten en uitgaven. 1 steen. Je leest een boek om jezelf persoonlijk te ontwikkelen. 1 steen. Je maakt een budget. 1 steen. Je luistert naar een podcast en krijgt een idee hoe je wat extra geld kunt besparen. 1 steen. En hoe klein de stapjes ook lijken. Elke steen die legt, elke stap die jij neemt brengt je een stukje dichter bij dat einddoel.

Degene die bergen verzet, begint met het verplaatsen van kleine steentjes.

Chinees gezegde

Mij helpt het om onze reis van 15 jaar te ervaren als het bouwen aan ons huis waarbij elke stap of actie een steen is die we leggen voor ons huis. Op deze manier zie ik in mijn gedachte iedere keer een stukje vooruitgang en helpt me op mijn pad te blijven.

Ik hoop dat ik je een klein hulpmiddel heb kunnen geven door mijn kijk op onze reis met je te delen.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.