De eerste keer dat ik de uitdrukking “betaal jezelf eerst” hoorde begreep ik het eerlijk gezegd niet. Maar toen ik erover na ging denken klonk het allemaal best wel logisch. Maar wat betekent het eigenlijk om jezelf eerst te betalen?

De eerste keer dat ik de openbaring kreeg om eerst mezelf te betalen was toen ik het boek “Rich Dad, Poor Dad” of in het Nederlands “Rijke Pa, Arme Pa” van Robert Kiyosaki las. Het moment dat ik het boek begon te lezen was net na mijn allergrootste dieptepunt. Je kent de uitdrukking “Rock Bottom” vast wel.. Werkelijk een week voordat ik het boek begon te lezen had ik mijn rock bottom gehaald. Ik zat vanwege de stress van mijn schulden in de ziektewet en overspannen thuis en had net mijn ingeving gehad om mijn hele leven om te gooien.

Meteen toen ik mijn focus van de schulden, stress en rekeningen verschoof naar weelde, rekeningen in de plus en vrijheid kwam het boek Rijke pa, Arme pa voorbij in mijn email. Ik kon gratis online het eerste hoofdstuk lezen en dit gezoneerde direct met mij. Een dag later lag het boek in de bus en 2 dagen later had ik hem uit.

Waar het boek helemaal over gaat zal ik nog een keer vertellen in een boek evaluatie, maar er komt een stuk in voor waarin wordt vertelt dat als er geld binnenkomt je eerst jezelf moet betalen.

Wat wordt er mee bedoel, eerst jezelf betalen?

Met “eerst jezelf betalen” wordt bedoeld dat voordat je het geld van je loon ook maar aanraakt en ergens anders uit gaat geven, je eerst een gedeelte van dat loon gebruikt voor wat belangrijk is voor jouw en je toekomst.

Bijvoorbeeld

 • Voor het afbetalen van je schulden
 • Voor het aankopen van je ETF’s
 • Voor het investeren in je pensioen investering
 • Voor het opbouwen van je noodfonds
 • Voor het opbouwen van je FY fonds
 • Voor het sparen voor de aanbetaling van je huis
 • Voor het afbetalen van je hypotheek
 • Voor het investeren in je eigen sidehustle

Kortom, het geld wat je gebruikt voor je toekomst.

Daarna ga je je rekeningen betalen en daarna als er nog wat over is kun je dat uitgeven aan wat je maar belangrijk vind in je leven.

Waarom zou ik dat niet als laatst doen?

Omdat ik maar weinig mensen ken die niet bewust met hun geld omgaan en die aan het eind van de maand ook nog maar een euro hebben om opzij te zetten.

Persoonlijk resultaat

Het resultaat aan het eind van de maand was voor mij niet echt veranderd. Ik had nog steeds geen cent te makken aan het eind van de maand, MAAR het krachtige verschil was wel dat ik in die maand een groot gedeelte van mijn schulden had afgelost.

Het geld wat ik normaal dus uitgaf aan Joost mag het weten, gaf ik nu eerst uit aan mijn toekomst. Geld wat er aan het eind van de maand niet is, kun je ook niet uitgeven.

De vergelijking die ik altijd maak: Als we koekjes of chips in huis hebben gaan ze op. Als we ze niet in huis hebben wordt er ook niet van gegeten.

Wat ga je nu doen?

Dit zijn de stappen die je kunt volgen als je jezelf eerst wil gaan betalen.

 1. Bepaal welk percentage van je inkomen je wilt gebruiken voor je toekomst
 2. Zodra je geld is gestort verwerk je eerst dat percentage van je inkomen door de betalingen te doen. Betaal je schulden, stort op je belegrekening of investeer het in je business.
 3. Als je duidelijk voor elkaar hebt wat je waarheen wilt storten, probeer dit dan te automatiseren door automatische overschrijvingen in te stellen of automatische incasso’s te gebruiken.

Dat is alles. Je zult zien, dat je opeens wel het geld hebt om te sparen en dat je aan het eind van de maand eigenlijk niks anders hebt gedaan.

Misschien heb jij nog meer tips die je kunt gebruiken om slim met je geld om te gaan. Laat gerust een reactie achter.

2 antwoorden
  • 180FO
   180FO zegt:

   Hoi Geld-is-tijd, Dank je.. Nog niet zo lang geleden begonnen, dus dat is niet vreemd.
   Ik zie dat jij al heel wat jaren blogt. Leuk, ik ga eens lekker op jouw blog snuffelen.
   Ga je ook naar FinX? Misschien zien we elkaar daar eens.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.