Waarom Financieel Onafhankelijk worden?
Het antwoord op de vraag waarom je zou kiezen voor Financiële Onafhankelijkheid (FO) is voor iedereen anders. Het enige wat ik in dit artikel kan bijdragen is mijn filosofie over FO. De filosofie die ik op dit moment voor mezelf gevormd heb is een verzameling van alle lessen die ik heb geleerd door het lezen van boeken, luisteren van podcasts, bekijken van fimpjes op Youtube over Financiële Onafhankelijkheid en het volgen van diverse seminars.
Aangezien ik dagelijks nieuwe informatie in me opneem kan het zijn dat in de loop van tijd een gedeelte van mijn filosofie verandert. Dit kan komen door nieuwe informatie, nieuwe omstandigheden in mijn leven of gewoon bepaalde inzichten die ik krijg. Het is heel normaal dat je gedachten over een bepaald onderwerp verandert als je weer wat ouder en wijzer bent geworden. Zolang je beseft dat jouw leerproces in het leven nooit zal stoppen, zullen deze veranderingen vanzelf voorbijkomen.
Wat is normaal?
Ik hoor wel eens mensen tegen elkaar zeggen dat ze “normaal” moeten doen. Je kent vast de uitspraak wel “Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg”. Als ik dat hoor gaan mijn haren gelijk overeind staan en vraag ik mijzelf af; Wat is normaal? Wie bepaald wat normaal is?
Normaal volgens de maatschappij (het verhaal)
Studeren
Vanuit de maatschappij is “normaal” naar school gaan, goede cijfers halen, verder studeren om een beroep te leren, een lening nemen, eindigen met een diploma en €25.000,- studie schuld.
Huis
Na school een goede baan zoeken en gemiddeld inkomen krijgen, een huis kopen. Niet te klein natuurlijk. Het moet iets groter zijn dan nodig is. Kopen op de groei. En het moet er natuurlijk top uitzien, dus ondanks dat de keuken er nog redelijk goed uitziet, moet ie eruit en komt er een spiksplinternieuwe in voor €17.000,-.
Het huis moet er uiteraard meteen uitzien als een plaatje, dus moet elke kamer direct vol met een passende set met meubels en de banken staan al in de rij voor een persoonlijke lening om dit te financieren tegen een rente tussen de 3% en 8%. Op deze manier ziet het huis er precies zo uit zoals ze willen, een plaatje voor Instagram en Facebook waar vrienden en familie onder de indruk van raken.
Auto
Dan wordt er natuurlijk verwacht dat ze een auto kopen of zelfs twee. Ook één voor de partner natuurlijk. Ze moeten er natuurlijk wel goed uitzien en ze maken zich niet druk of ze de auto op langere termijn kunt betalen, zolang ze nu maar de maandelijkse aflossing kunnen betalen is het prima.
Spullen
Zodra alles klaar is en ze erachter komen dat er nog geld over is aan het eind van de maand, dan kan die motor, waterscooter, extra vakantie of dat andere speelgoed er nog wel bij. En dan komt die dikke salarisverhoging en die grote bonus er ook nog bij op het werk. Dat is mooi want dan kan de auto ook weer binnen twee jaar ge-upgrade worden, want de omgeving moet natuurlijk wel zien dat er een stijgende lijn zit in hun carrière.
Ze leven per slot van rekening NU en willen er dan ook nu van genieten. Alles is mogelijk en dat is natuurlijk het uiteindelijke doel. Een Instagram waardig leven, waar iedereen jaloers op is en wanneer ze je huis en auto zien, weten ze allemaal dat ze het hebben gemaakt in hun leven.
Toch?
Nu ben je gelukkig toch?
Het klikt allemaal geweldig en van buiten af ziet het er ook enorm succesvol uit. Waar men alleen niet bij stil staat is dat ze langzaam verslaafd zijn geraakt aan spullen en dat nu spullen kopen en het hebben van spullen de enige manier is om “gelukkig” te zijn. Nou ja, gelukkig? Zodra de euforie van de nieuwe spullen voorbij is, moet dit natuurlijk weer worden aangevuld met nieuwe spullen om de “rush van geluk” weer even te kunnen voelen.
Betalen voor spullen, betalen voor vrijheid
Ja, ze hebben ervoor gekozen maandelijks te betalen voor deze spullen, maar wat weinig mensen beseffen is dat ze in plaats van de komende 20 tot 30 jaar vrijheid na te streven, hebben gekozen de komende 20 tot 30 jaar in dienst zijn van hun spullen. Ze moeten de komende 20 tot 30 jaar hard blijven werken om al die spullen te kunnen blijven hebben en gebruiken.
Ongemerkt hebben ze zichzelf in de ratrace vastgezet, dat eeuwige hamster wiel waarin je maar blijft lopen en het wiel maar blijft draaien, maar waarbij je altijd op hetzelfde punt blijft staan. Terwijl ze eigenlijk ook direct van al deze spullen hadden willen genieten, krijgen ze nu pas op hun 67ste toestemming om te stoppen met werken om van hun spullen te kunnen gaan genieten waar ze de afgelopen 20 tot 30 jaar voor hebben betaald.
Klinkt dit als normaal?
Voor mij was dit ook “normaal”. Ik ben dan niet van de “mooie” spullen, maar ook ik kocht een ééngezinswoning in mijn eentje en reed een veel te dure auto, die ik eigenlijk niet kon betalen, alleen maar om comfortabel te zijn.
Even voor de duidelijkheid: Ik zeg niet dat een dikke BMW voor de deur en een huis wat aan alle eisen voldoet niet goed zal voelen. Het is fantastisch, maar ondertussen is het in mijn ogen de verkeerde prioriteit geworden.
Om een lifestyle als deze te bekostigen zul je 40, 50 soms wel 60 uur in de week moeten werken (sommige mensen werken zelfs nog meer uren per week). Zij zitten, zoals velen van ons, vast in de die ratrace.
Je hebt al die spullen, die 90% van de tijd stil staan, omdat je aan het werk bent en als je ’s avonds thuis komt heb je geen energie meer om te genieten van je spullen.
Kom je ooit nog uit die ratrace?
Uiteindelijk lijkt het alsof je vastzit in die vicieuze cirkel waarvan je denkt dat je er nooit meer uitkomt. Daar komt Financiële Onafhankelijkheid bij om de hoek kijken.
Bij FO kijk je waar je echt gelukkig van wordt en kom je er ook achter dat tijd je meest waardevolle bezig is in je leven. FO gaat niet over het haten van je baan. FO gaat over vrijheid en de keuze kunnen maken om te werken of niet. Zelf vind ik het heerlijk om te werken. Al is het niet voor mijn werkgever, dan is het voor onszelf aan onze sidehustles. FO gaat over controle nemen over je eigen leven en je eigen beslissingen te kunnen nemen.
Eén van mijn doelen met FO is te kunnen zeggen dat ik mag werken en niet meer MOET werken.
Het is niet makkelijk om uit de ratrace te komen en de controle over je leven terug te krijgen. Het ontbreekt vaak aan tijd, energie of kennis om je hieruit te sleuren. Maar FO is zeker een pad die je daarbij kan helpen.
Verleg je focus
In plaats van spullen kopen richt de FO community zich op het opbouwen van een eigen persoonlijke geldmachine die voor ons geld blijft maken. Dat klinkt misschien onrealistisch, maar met de juiste inspanning, wilskracht en doorzettingsvermogen is het zeker mogelijk.
Met FO proberen we onze spaar ratio zo hoog mogelijk te krijgen en te investeren in index fondsen met lage kosten. Je zult je moeten gaan beseffen dat je niet weet, wat je niet weet om FO te kunnen bereiken. Een instelling krijgen van “Ik kan het, ik weet alleen nog niet hoe, maar dat ga ik nu leren”. Met FO leer je verantwoordelijkheid te nemen voor je keuzes die je hebt gemaakt en die je gaat maken in de toekomst. Je leert (Sorry voor mijn taalgebruik) “je shit te ownen”.
“Rich people acquire assets. The poor and the middle class acquire liabilities that they think are assets.”
Robert T. Kiyosaki, Rich Dad, Poor Dad
FO is geen manier om snel rijk te worden. FO bestaat uit allemaal verschillende onderwerpen ook wel de pilaren van Financiele Onafhankelijkheid (FO) genoemd en iedereen die werkt aan FO werkt aan deze pilaren.
FO gaat niet over je leven minimaliseren tot het oncomfortabel wordt of jezelf veranderen in een scrooge (je weet wel, dat kerst verhaal met de 3 geesten). Nee FO gaat over het maken van slimme keuzes en het optimaliseren van bepaalde onderdelen in je leven.
Maak je eigen keuzes
FO geeft je de kracht te kiezen wat te doen met je tijd in je leven en als je de keuze maakt er hard aan te werken dan zul je enorme stappen vooruitgang gaan zien.
Hoe lang hou jij het vol zonder inkomen?
Bij de meeste mensen (ook die van mij) stort binnen 3 maanden hun leven in als ze zonder inkomen te zitten, maar voor wie Financiële Onafhankelijkheid nastreeft zal dit plaatje er anders uitzien.
Als je maar graag genoeg wilt, kun je morgen al starten met het sparen van geld en je reis naar FO beginnen. Lees hier wat de Pilaren van Financiële Onafhankelijkheid zijn.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!